Algemeen - Berichten


Agenda algemene ledenvergadering 2009 (do 3 sep 2009)

 1. Opening

 2. Vaststellen notulen vorige ledenvergadering

 3. Jaarverslag secretariaat

 4. Jaarverslag penningmeester

 5. Verslag kascontrole commissie

 6. Bestuursverkiezingen (M.Meijs aftredend en herkiesbaar)

 7. Jeugd

 8. Interne competitie

 9. Externe competitie

10. Rondvraag

11. Sluiting2de team toch in 1ste klasse! (vr 11 sep 2009)

Vorige week maandag kwam het bericht dat naast Brunssum 2 ook Arx zich heeft teruggetrokken voor dit externe seizoen. Vandaar dat ons is medegedeeld dat we toch niet gedegradeerd zijn naar de 2de klasse.

Na beraad donderdag j.l. is besloten om dit aanbod aan te nemen. Dit betekent dat we 2 man meer nodig hebben dan oorspronkelijk gepland. Jos (EWL) heeft aangegeven dat we dit kunnen opvangen. Er zullen dit seizoen dus 2 teams spelen in de respextievelijk Promotieklasse en 1ste klasse A.

Voor de verdere samenstelling van de 1ste klasse A is het wachten tot 22 september (de uiterste aanmelddatum voor teams). Onze teams zijn reeds opgegeven bij de LiSB.Opstelling LiSB-teams

Team 1 - Promotieklasse             Team 2 - 1ste klasse A

Pos Speler              Rtng        Pos Speler              Rtng
  1 Eric Brouwers       1990          1 Marielle Meijs      1742
  2 Luc Janssen         1924          2 Leon Curfs          1724
  3
Peter Mergelsberg   1903          3 Chris Pearce        1668
  4 Roy Kluten          1795       
  4 Wil Wijsen          1632
  5 Rob Zink            1794          5 Frits Werts (T)     1617
  6 Huub Senden (T)     1755          6 John Lemmerlijn     1555 (1-7x)
  7 Harrie Peek         1697 (6x)     7 Jos Broers          1540 

  8 Jules Daemen        1605          8 Frank Smit          0000 (4x)
                                      

  Reserves                            Reserves
  1 Philippe Daces      1921 (2x)     1 Stephane Lauwaet    1961
  2 Serge Herzet        1847 (2x)     2 Wim den Hoed        1765

  3 Freek van de Brink  1768 (2x)     3 Wiel Maijer         1598
                                      4 Jo Vanwersch        1568
                                      5 Yvonne Bellefroid   1506
                                      6 Philippe Muurmans   0000


Rapidbeker

Team 1                 Team 2                    Team 3

Pos Speler       Rtng  Pos Speler          Rtng  Pos Speler            Rtng
  1 Luc Janssen  1924    1 Huub Senden (T) 1755    1 Jos Broers (T)    1540
  2 Roy Kluten   1795    2 Marielle Meijs  1742    2 Yvonne Bellefroid 1506
  3 Rob Zink (T) 1794    3
Leon Curfs      1724    3 Philippe Muurmans 0000
  4 Jules Daemen 1605    4 Frits Werts     1617    4 Paul Lemmens      0000

Reserve: Eric Brouwers, Serge herzet, Michel LangewegVerslag Team 2 ronde 1 door Frits (zo 18 okt 2009)

Hier de uitslagen en een kort verslag van de externe.

Jos was als eerste klaar. Hij speelde met zwart een snelle partij, won 2 pionnen en nadat de meeste stukken in de doos waren beland waren die niet meer te stoppen.

Ook John kwam al snel goed te staan, maar hij zag een paardvork over het hoofd die fataal voor hem was. Dat bracht de stand op 1-1, maar het zag er goed voor ons uit.

Willy stond een kwaliteit voor nadat hij een mooie aanval had afgerond die was ingeleid door een fraai stukoffer.

Wim had de koning van zijn tegenstander in de hoek klemgezet en het leek alsof hij alleen de KO nog moest uitdelen.

Chris stond goed met een pion meer.

Leon en Frits stonden met zwart gelijk en hadden de party onder controle.

Marielle stond materieel gelijk maar in een moeizame stelling. Maar GESS 2 vocht zich terug in de match.

Willy had moeite met de 2 paarden van zijn tegenstander die goed samenwerkten en werd wat later dan ook het 2e slachtoffer van een paardvork.

Wim kreeg zijn tegenstander maar niet KO,en kwam nog in de problemen, maar uiteindelijk trok hij toch nog de winst naar zich toe. Daarmee was de stand weer gelijk. 2-2.

Chris kwam met wit niet in de problemen en won zeer overtuigend.

Marielle vocht voor een remise maar na een klein foutje was het snel uit. Dat bracht de stand weer gelijk 3-3.

Leon had ondertussen een pion gewonnen en speelde het eindspel vlekkeloos naar winst.

Frits had een dame tegen toren en loper gewonnen,maar moest deze weer terug ruilen nadat een eeuwig schaak dreigde. Maar niet voordat hare majesteit nog even een pion verorbert had. Wat overbleef was een eindspel van sterke loper tegen paard met een pion meer en een actievere koning. Xijn tegenstander probeerde het nog wel maar nadat zijn paard was klem gezet was er geen houden meer aan.

Dat bracht de eindstand op 3-5. de eerste winst is binnen, en dat is een lekkere opsteker voor de rest van het seizoen. Het was een spannende en sportieve strijd met enkele prachtige partijen. GESS was een hartelijke gastheer en ontving ons in een perfecte speelzaal. Ruim, goed verlicht en geen geluid te horen van buitenaf.

Wat mij betreft, een geweldige schaakmiddag.

FritsVerslag Team 1 ronde 1 door Luc (ma 19 okt 2009)

We werden in Venlo in hun nieuwe (externe) clublokaal ontvangen, een bruin cafe met een zaaltje. In het cafe is het landelijk rookverbod geheel voorbij gegaan, want dit stond werkelijk blauw van de rook. Gelukkig was er in het schaakzaaltje wel voldoende zuurstof aanwezig om er een leuke middag van te maken.

Jules (bord 8) was als eerste klaar in een partij tegen leeftijdsgenoot Willem Suilen (1755). Hij werd eigenlijk weggezet in een wederzijdse koningsaanval. Hij overzag een eenvoudige wending. Wellicht dat wat meer tijd gebruiken de volgende keer wat meer gaat opleveren. 0-1

Luc (bord 1) was als 2de klaar. Hij kon met zijn geliefde Weense opening zijn  tegenstander Stephan Thijssen (1956) in onbekend vaarwater trekken. Na een aantal wat mindere zetten van Stephan kon Luc vrij eenvoudig afwikkelen naar een gewonnen eindspel. 1-1

Naast mij speelde Serge (bord 2) als vervanger van Eric een wat moeilijke maar typische Serge-partij tegen de sterkste speler van Venlo 2, Geert Hovens (1972). Nadat Serge zich ontworsteld had aan een wat defensieve opstelling veroorloofde hij zich een zet met een valletje waar tot ieders verbazing Geert intrapte. 1-2

Harrie (bord 7) stond aanvankelijk m.i. uitstekend in het middenspel (ben de naam van de tegenstander kwijt). Hij zag vervolgens diverse spoken en kwam in korte tijd een pion achter in ook nog een minder actief toreneindspel. Harrie zette zich schrap en sleepte er met mooi spel (en wat medewerking van zijn tegenstander) toch nog een remise uit. 1,5-2,5

Teamleider Huub (bord 5) kreeg in een gelijke stelling een paar keer een remise-aanbod van Marc van de Lee (1831). Na uitvoerig gekeken te hebben op de andere borden nam hij dit aan. 2-3

Peter (bord 3) investeerde zoals hij dat wel vaker doet een pion voor aanvalskansen tegen Jos Rievers (1935). Hij verruilde dit op een gegeven moment voor een gewonnen eindspel. Een mooie partij met een tegenstander tegen wie ik 3 keer niet veder ben gekomen dan remise! 2-4

We hadden dus nog een 0,5 punt nodig voor de overwinning.

De tegenstander van Rob (bord 6), Nico van de Hoogt (1838), had de hele partij overwicht in de stelling, maar Rob verdedigde zich nauwkeurig en nadat Nico ook nog een tijdnood kwam bood hij remise aan. Daar dit het beslissende halfje was nam Rob dit meteen aan. 2,5-4,5

Roy (bord 4) had de hele partij een wat minder actieve stelling tegen "de ouwe rot in het vak" en vader van Stephan, Piet Thijssen (1869). Toen Roy ook nog wat problemen kreeg met de hoeveelheid tijd, dachten Huub en ik er over om hem te adviseren om remise aan te bieden. Maar Huub zei dat we hem beter niet konden storen in zijn concentratie. Hij kreeg gelijk want Roy wikkelde e.e.a. probleemloos af naar remise. 3-5

De statistieken wijzen uit (ik heb het nagegeken) dat we de laatste 3 uitwedstrijden tegen Venlo 2 hebben gewonnen, en de laatste 3 thuiswedstrijden verloren. Dus volgend jaar maar weer hopen op een uitwedstrijd!!

Na ook nog goed nieuws van ons 2de team gehoord te hebben (ook zei wonnen met 5-3, van GESS 2) hebben Harrie, Rob en ik er nog eentje genomen in 't Flaterke in Margraten.

De volgende 2 keer staat een thuiswedstrijd op het programma. Wellicht weer met ontbijt en na afloop eten bij Tinus? Was me erg goed bevallen afgelopen seizoen.


Gr. LucMededeling: 2 avonden verschoven naar Cadier en Keer (wo 28 okt)

In onderling overleg tussen Eric en het bestuur is besloten om 2 keer onze clubavond in Cadier en Keer te laten plaatsvinden.

De bedoeling is om dan samen met de ouders van zijn groep te snelschaken op 26 november (blitz cyclus 3) en in dezelfde samenstelling een "zomertouravond" op 14 januari (thema-avond) met snelschaak en analysepartij te laten plaatsvinden.

We gaan er van uit dat jullie dan even massaal opkomen als in Noorbeek. Dits alles is aangepast in de agenda.Thema-avond in d'n Auwen Toewn, Cadier en Keer (do 26 nov 2009)

Beste leden en schaakvrienden,

    na dat Marielle en Leon op de schaakcursus ouder kind zijn geweest en het signaal hebben afgegeven, dat het waarschijlijk niet zo handig is om te snelschaken die avond, leek het ons beter een avond te organiseren waarbij de ouders van deze cursus kunnen kennismaken met onze gezelligheid in combinatie met schaken.

Aldus gaan we morgen allereerst loten. Een Dj-Zetter puzzelt samen met een van de ouders van de cursus op een grappig schaakpartijtje waarbij 100 punten te verdienen vallen. Het winnende koppel staat een heerlijk gratis biertje te wachten. Ik denk dat dit ongeveer 1 en een half uur zal duren.

Daarna spelen we 1 ronde praatschaak waarbij ook weer door loting koppels gemaakt worden. Bij het praatschaak heb je 1 analyse bord per team en op het hoofdbord voer je de zet uit en geef je die door aan de tegenstander. De klok staat op 45 minuten per tweetal.

Kennismaking, plezier en laten zien dat we een leuke club hebben staat dus voorop deze avond.
 

Hopende op een flinke opkomst, gr EricSchaken in de Molt (29 dec)

Er staat op de officieele agenda geen schaakactiviteit meer gepland tussen za 19 dec (Heuvellandreunie) en do 7 januari (Blitz).

Je hebt natuurlijk altijd mensen die niet zo lang zonder schaken kunnen (zoals o.a. ondergetekende). Daarom bied ik op dinsdag 29 december gelegenheid om bij mij thuis te schaken (in de Molt 144, Margraten).

Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er een toernooitje afgewerkt. Indien je interesse hebt om ook te komen, laat het mij dan even weten.

Voor diegene die ik niet meer zie, prettige kerstdagen en een goed uiteinde van 2009 gewenst!

Stand van zaken:
Luc Janssen(G)   Marcel Frenken  Paul Lemmens     Philippe Daces
Eric Brouwers    Rene Snoeck     Rob Zink
        Huub Senden
Maurice Peek
    Harrie Peek     John Lemmerlijn  Jos Broers
Eric Jan Morren
 Emily Morren    Chris Pearce     Philippe Muurmans
Jules Daemen     Willy Wijsen    Karl SchubertWeekend Malmedy: 18-20 deelnemers

In het weekend van 15-17 januari gaat onze schaakclub naar "La Petitie Montagne" in Malmedy (B).

Hier is alle info te vinden omtrent deze voormalige boerderij uit 1856.

De deelnemers tot nog toe zijn (18):
Wim, RobJ, Leon, Harrie, Peter, Frits, Luc, Roy, John, Marielle, Paul,
Jos & Mariet, Huub & Elfride, Frank & Willemien & dochterFoto's weekend in Malmedy (15-17 januari)

Serie genomen door Jos Broers
 
[foto/malmedy jos/photogallery/photo00004900/real.htm]

Serie genomen door Paul Lemmens
 [foto/malmedy paul/photogallery/photo00002625/real.htm]

 Rapid ronde 1: Team 3 eindigt als 3de in Bunde

Gisteren (ma 8 feb) hadden we onze eerste rapid avond met als einduitslag:

1. MSV-VSM 1       18   pt
2. Kerkrade        12,5 pt
3. De juiste -Z- 3  4,5 pt
4. Sjaak Mat        2,5 pt

We hebben alle partijen tegen Kerkrade en MSV-VSM verloren (hoewel Yvonne en ik dicht bij een puntje waren).

Tegen Sjaak Mat hebben we gewonnen: John winst, Jos remise, Yvonne winst, Paul verloren. Namen van tegenstanders weet ik niet precies.

Groetjes Jos
 Rapid ronde 1: Team 1 eindigt als 2de in Maastricht

Di 9 feb speelden we onze 1ste ronde in de rapidbeker met invaller Leon (voor Rob) en met plaatsvervangend teamcaptain Luc tegen Brunssum 1, MSV-VSM 2 en GESS.

Brunssum was met gemiddeld 2000 rating te sterk (Sewalt, Schaffhausen, Hendricks en Bachaus), de andere 2 werden met 3,5-0,5 gewonnen. Hieronder de eindstand (bijgehouden door Roy waarvoor dank).

1. Brunssum         16,5 pt
2. De juiste -Z- 1  12   pt
3. GESS              5   pt
4. MSV-VSM 2         2,5 pt

Persoonlijke uitslagen:

            MSV GESS Bru  Pt
b1 Luc      1z   1w  0z   2
b2 Jules    xw   1z  0w   1,5
b3 Leon     1z   xw  1z   2,5
b4 Roy      1w   1z  0w   2
 Rapid ronde 1: Team 2 eindigt als 4de in Stein

Vr 12 feb speelde het 2ste hun 1ste ronde in de rapidbeker met invaller Rob (voor Leon) tegen DJC 1, Pionneke 1 en Voerendaal 2.

DJZ 2 - Pionneke      0 - 4 
DJZ 2 - Voerendaal 2  2 - 2 
DJZ 2 - DJC 1         0 - 4

1. DJC 1            16,5 pt
2. Pionneke 1       13   pt
3. Voerendaal 2      3,5 pt
4. De juiste -Z- 2   3   pt

1 Rob       0,5
2 Huub      0
3 Marielle  0,5
4 Frits     1


Met dank aan Rob voor het doorgeven.
 Aanmeldingen Koninginnedagtoernooi Eijsden

Donderdag 29 april gaan we met onderstaande DJZ-ers naar dit toernooi:

Auto 1 (4p)          Auto 2 (4p)        Auto 3 (6p)
Rob Zink(C)          Jos Broers(C)      Philippe Muurmans(C) 
John Lemmerlijn      Jules Daemen       Eric Brouwers        
Luc Janssen          Chris Pearce       Harrie Peek
Rob Janssen          ...                Paul Lemmens
                                        Han Schouten
Auto 4               Auto 5             Hovik Papoyan
Yvonne Bellefroid(C) Serge Herzet(C)    
Peter Mergelsberg    Stephane Lauwaet   
Auto 6
Leon Curfs      
                       Michel Langeweg(C)

Auto 7
Remy Mooren(C)

Als je mee wilt gaan, geef je dan bij mij op, ik zorg dan voor de aanmelding bij Eijsden. De stippellijnen zijn nog open plekkenom mee te rijden.
 Verslag Kroegloperstoernooi voor duo's te Amsterdam

7.22 uur: Luc vertrekt met bus uit Margraten
7.37 uur Rob vertrekt met trein uit Landgraaf
8.10 gezamelijke reis verder vanuit Sittard
10.15 Amsterdam Amstel
10.45 aankomst Quibus op het Van der Helstplein 7,
   inschrijving plus 1e biertje (Korenwolf)

110 duo's geven acte de presence, geen sinecure voor de organisatie om dit vlekkeloos te laten verlopen!

1e ronde, cafe Life, Daniel Stalperstraat 105 (niet ver van Albert Cuijp markt) Luc (Z) - Simon Provoost, 2225 elo, 0-1
Rob (W) - Ab van Hoeve 2139, 0-1
tegenstanders spelen bij Rapid Aalter in Drenthe

2e ronde, Wijnbar Boelen, 1e van der Helststraat 50 helaas mogen we niet spelen tegen Bianca Muhren en Tom Bottema van de Stukkenjagers uit Tilburg, zij nemen wel naast ons plaats zodat we hun verrichtingen goed kunnen volgen
Luc (W)- Steve Michel, 1949, 1-0
Rob (Z)- Fabricio Colonna, 1299, 1-0
gewonnen toreneindspel voor Rob dat remise had kunnen worden als de tegenstander begrepen had dat hij een dolle toren had, maar dat deed-ie niet tegenstanders spelen bij Laurierboomgambiet na afloop nog even met Bianca Muhren (2261 elo) gebabbeld en de groeten gedaan aan haar teamgenoot Maurice Peek, leuke spontane meid die Bianca

3e ronde, 't Ceintuurtje, Ceintuurbaan 226 helaas moeten we binnen spelen want er is geen terras, licht is heel slecht, Luc en zijn tegenstander zitten in het half donker
Luc (Z) - Guus van de Schouw, 1450, 1-0
Rob (W) - Henk van de Schouw 1424, 1-0
deze spelers zijn clubloos, huisschakers dus en duidelijk een maatje te klein voor ons want in no time zijn ze door de gehaktmolen gedraaid

4e ronde Snookercenter, Van Ostadestraat 97, 2 hoog
Luc (Z) - Morrison Lesger, 2070, 0-1
   Luc geeft totaal gewonnen positie in 3 zetten weg
Rob (W) - Karel Terstall, 1929, 0-1
   tegenstanders spelen bij VAS Amsterdam, snookerscenter is niet de lokatie om te schaken, alleen het barmeisje was het lichtpuntje in het geheel, de muziek was bar slecht

5e ronde cafe Molli, van Ostadestraat 55, een kraakcafe, nu legaal maar 10 jaar geleden illegaal gekraakt geen tap, alleen flesjesbier te krijgen, er staan een aantal Limburgse en Belgische biertjes op hun menu, wij drinken Namur Blanche, een witbiertje uit Namen dat verassend fris en fruitig smaakt, een eye-opener! vorig jaar zijn Rene Snoeck en Marcel Frenken ook in dit cafe geweest en ze hebben wat geestverruimende middelen tot zich genomen
Luc (W) - Harold de Boer, 2003, 0-1
Rob (Z) - Tjomme Klop, 1956, 0-1
tegenstanders spelen bij Zukertort Amstelveen, dat jaren in de hoofdklasse speelde maar nu in de 1e klas KNSB

6e ronde cafe Fonk, Dusartstraat 51
Luc (Z) - Paul van Haastert, 2036, 0-1 weer gewonnen postie voor Luc?
Rob (W) - Alexander Kretzschmar, 2015, 0-1 tegenstanders spelen bij het Witte Paard, Sas van Gent (Zeeland, het land van JP Balkeneinde, hoe sterk is de fietser die kromgebogen voorover tegen de wind in fietst?)

7e ronde eetcafe Dusart, Dusartstraat 53 toeval of niet: vorig jaar speelden we ook in de laatste ronde tegen Kamstra/Keizer, toen werd het 1-1, nu niet..................
Luc (W) - Jippe Kamstra, 2108, 0-1 Luc wordt vakkundig weggeschoven na een dame-offer
Rob (Z)- Theodoor Keizer, 1948, 0-1 Rob overleeft opening niet, snelle nederlaag, het bier begint zijn tol te eisen! Philidor/Caissa Amsterdam we scoren dus 4 uit 14, beduidend minder dan de 7 punten vorig jaar!!!

Inmiddels zijn de heren Stefan Simenon, Jean van Kan, Stefan Spronkmans en Fabian Miesen binnengewandeld, zij willen hier ribbetjes eten want dat was vorig jaar goed bevallen. Spronkmans en Miesen hebben 10,5 punt bij elkaar geschaakt en gaan even naar cafe Quibus voor de prijsuitreiking, misschien hebben ze wel een (elo-prijsje)

De overige 4 drinken nog een Wieckse witte. Simenon en van Kan hebben 6 punten gescoord en o.a. verloren van 2 vrouwen: Ada van der Giesen (1914) en Marjolein Theunissen (1823), dat zit de heren toch duidelijk niet lekker............. we eten spareribs die zo mals zijn dat ze van het bot afvallen, varkenssate van de haas en schnitsel, zeer goede keuken by the way!

Spronkmans en Miesen vallen helaas net buiten de prijzen, grootmeester Erik vd Doel (2576) en zijn maat Ivo Wantola (2333) winnen het tournooi niet en dat is een grote verrassing om 21.15 uur stappen we zeer vermoeid op station Amsterdam Amstel in de intercity naar het zuiden om 23.50 uur is Rob in Landgraaf en Luc in Maastricht alswaar hem nog een busrit naar Margraten wacht

Eindstand: zie site een geslaagde dag, volgend jaar weer!


Rob Zink.
 Zomertour programma

Vrijdag 9 juli start onze zomertour, een promotietour van onze club in cafe's in in de regio. Dit jaar zijn dit er 4. Het programma ziet er als volgt uit:

vr  9 juli: Café Scheepers, Rijksweg 2, Gronsveld.

do 15 juli: Café Quanten, Dorpsstraat 3, Mheer

do 22 juli: Café "a gen Ing", Provincialeweg 1, Reijmerstok

do 29 juli:
Café Joli, Eijkerstraat 10, Margraten

Er wordt net als op het reguliere zomerschaak een toernooitje gespeeld in blitz of rapidtempo.

 Zomerschaak programma

Donderdag 5 augustus start het zomerschaak, dit is schaken bj leden thuis. Dit jaar zijn dit er nog 4. Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:

do 5 aug Gasthuis

do 12 aug Landgraaf

do 19 aug Noorbeek

do 26 aug Wijlre: John(G), Luc, RobJ, Eric, Harrie, RobZ, Philippe, Chris, Paul, Jos, Frank
 Kleurcodering indexpagina aangepast

Met directe ingang is de kleurweergave van de nieuwsitems aangepast:

Alle gebeurtenissen die in het verleden liggen zijn nu groen gekleurd (eerst waren de items die nog geen week oud waren geel gekleurd).

Alle gebeurtenissen die als laatst zijn toegevoegd/gewijzigd en de gebeurtenissen die in de toekomst liggen worden geel gekleurd (was oranje).

Speciale evenementen in de toekomst worden oranje van kleur.